Hviids Evropa, Andreas Christian Hviid, emne: rejsebøger
€48,00
Beskrivelse
Hviids Evropa, Andreas Christian Hviid, emne: rejsebøger
Hviids Evropa - Udtog af en Dagbog holden i Aarene 1777-1780 paa en Reise igennem Tyskland, Italien, Frankrige og Holland
Hardback med smudsomslag fra Forlaget Vandkunsten fra 2005, 615 sider.
Med indledning og kommentarer af Michael Harbsmeier, Claus Mechlenborg og Morten Petersen.
Bogen er i god stand.
Forlagets beskrivelse:
"I slutningen af 1700-tallet rejste Andreas Christian Hviid ud i Europa, på et rejsestipendeum fra den danske stat. Han kom vidt omkring: Fra universitetet i Göttingen, hvor han studerede under Michaelis, gennem Østrig og ned gennem Italien, helt til Rom. Ved hans død 10 år senere forelå det meste af hans dagbog fra turen færdigtrykt. Vel nok den bedste danske rejsebog fra det 18. århundrede - og i dag totalt glemt. En sand klassiker!
Hviids Evropa er historien om én prægende oplevelse; om en ung teolog, der er værd at huske for én ting; en øjenvidneskildring af Oplysningstidens Europa, som det blev oplevet på en dannelsesrejse fra juli 1777 til februar 1780. Andreas Christian Hviid var 28 år gammel, da han forlod Københavns ombord på paketbåden Delphinen at opstøve sjældne bibelmanuskripter i de tyske lande, Østrig og Italien – et projekt finansieret af den danske regering. Han blev opfordret til at fortælle sine oplevelser til en dagbog, og især lægge vægt på, hvad han hørte folk tale om undervejs.
Man støder sjældent på et historisk værk, som afspejler sin epoke så glimrende som Hviids Evropa; bogen er en stadig frisk vind, der bærer samtaler og stemmer fra det 18. århundrede med sig. Hviid er mageløst videbegærlig; han opsøger teatre og kunstgallerier såvel som rå dyrekampe mellem ulve og bjørne; han møder Det Fremmede med frisind og noterer sine samtaler med svovlprædikende præster, med de lærde ved universiteterne, med aristokraterne i paladserne, ja, selv de vanvittige i galehusene refererer han.
Dagbogen er nok det mest vellykkede eksempel på dansk rejselitteratur i det 18. århundrede."